.

.

Saturday, January 15, 2011

HEMATOLOGI - THALASSEMIA


THALASSEMIA
.
Thalassemia merupakan sejenis penyakit darah yang melibatkan genetik atau pun ianya bersifat penyakit bawaan keturunan. Maka apabila dikatakan talasemia ini penyakit keturunan ia mampu diwarisi dari generasi ke setiap generasi yang akan datang. Thalassemia adalah berkaitan tentang penyakit keabnormalan bahan hemoglobin yang berfungsi membawa sel darah merah. Oleh itu sekiranya terdapat gangguan metabolisma hemoglobin ianya sudah tentu menyebabakan sindrom anemia seperti pucat, tidak bertenaga, lemah, kekurangan oksigen dan sebagainya.
.
JENIS PENGKELASAN THALASSEMIA
.
terdapat dua jenis pengkelasan talasemia iaitu Talasemia Alfa dan Talasemia Beta. Thalassemia alfa merupakan talasemia yang terjadi apabila protein alfa tidak dihasilkan dengan mencukupi akibat proses pemotongan gen. Keadaannya boleh menghasilkan satu sifat gejala klinikal dari yang tidak serius (pembawa) kepada keadaan klinikal yang teruk seperti penyakit Hemoglobin H dan Alpha Thalassemia Major.
.
Beta Talasemia terbahagi kepada du lagi jenis iaitu Beta Thalassemia Trait dan Beta Thalassemia Major. Ciri-ciri utama Beta Thalassemia Trait selalunya tidak menunjukkan apa-apa simptom. Talasemia trait tidak memerlukan apa-apa rawatan dan ia tidak membawa kepada sebarang kemudaratan.Bagi Thalassemia Major pula selalunya simptom penurunan sel darah merah yang ketara serta serius dan memerlukan transfusi darah yang kerap.Pesakit Beta Thalassemia Major itu akan kelihatan pucat kekuningan dan tulang-tulangnya akan kelihatan tidak normal disebabkan oleh pembentukan sel-sel darah merah yang berlebihan. Transfusi darah yang kerap boleh menyebabkan lebihan zat besi dan menyebabkan kerosakan jantung serta hati. Kerosakan kepada organ-organ endokrin seperti pankreas dan tiroid juga boleh berlaku.
.
UNTUK RUJUKAN LEBIH LANJUT SILA KE LAMAN PROFESIONAL SAYA
.

No comments:

Post a Comment